Új csapattag a Coral Toursnál

CoralTours | 2022.01.05. | Hírek

Idegenvezetővel bővült idén 25 éves utazási irodánk csapata, a csoportos utazásra induló utasaink nem is kaphatnának jobb kísérőt, mint Elter Károlyt. Károly eredetileg mikrobiológiát tanult, de már tanulmányai alatt is élénken érdeklődött az utazás iránt. Tanulmányai végeztével újságíró-riporterként dolgozott a tudományos ismeretterjesztés területén, rengeteget utazott. A felhalmozott hatalmas utazási tapasztalatot egy idő után az idegenforgalom területén kamatoztatta, utazásszervezőként.

Karesz, ha számokban kellene összefoglalnod a pályádat, melyek lennének a sarokpontok?

Egész pontos adatokkal szolgálhatok, mivel egész életemben precízen vezettem utazásaim történetét.  A táblázat szerint eddig 1828 felszállásom volt, 6426 órát töltöttem a levegőben, s hajszál híján 5 millió kilométert repültem. Ez azt jelenti, hogy kb. 13-szor repülhettem volna el a Holdig… Bár a pesszimista légi statisztikák szerint az utazónak mintegy négyezer éven keresztül kellene egyfolytában a repülőgépen ülni, hogy valami nem kívánatos légi esemény szenvedő alanya legyen, nekem ennyiből is háromszor volt bombariadóm, és ugyanennyi kényszerleszállásom. Műszaki hiba miatt kétszer gurultunk vissza elemelkedés előtt a starthelyre, s egyszer a villám is belénk csapott. Landoltunk tájfunban hatalmas széllökések közepette, s kisgéppel a szavanna földjén, és madár is berepült egyszer a hajtóműbe. De folytatom a statisztikát! Felnőtt koromtól kezdődően eddig összesen 3810 napot töltöttem külföldön, a leghosszabb utazásom egy dél-amerikai körút volt, amikor majdnem fél évet töltöttem a kontinensen. Mostanság évente úgy 80-150 napot töltök külföldön. A legnagyobb csoportok az izlandi charteres utak voltak, amikor 203 utas biztonságos és tartalmas programjáért feleltem, a legkisebb, amikor egy kedves párt kísértem egy hathetes nagy Ausztrália-Pápua Új-Guinea-Új-Zéland körúton. Legtöbbször az Egyesült Államokban jártam -33-szor-, de több helyen – Kína, Ausztrália, Vietnam, Fülöp-szigetek, India, Új-Zéland, Kambodzsa, Malajzia, Dél-Amerika – jártam huszas nagyságrendben.

Nagyon sok csoportot kísértél már a világban. Hogyan viselkedünk mi magyarok külföldön, van valamilyen emlékezetes történeted?

Rengeteg emlékezetes történetem lenne, de mivel még aktív vagyok, inkább konkrétan nem „lepleznék le” senkit. Maradjunk annyiban, hogy az utasok között is sokféle ember van: piti reklamáló, „újgazdag”, aki azt hiszi, mert van pénze, majd miatta megváltoztatja a légitársaság a menetrendet. Vagy pl. visszafordul a ciklon, mert a pénze révén arra is hatalma van. Sajnos kivagyiak, notórius késők, vásárlás-függők, a közösséghez alkalmazkodni nem tudók is gyakran útra kelnek, meg olyanok is, akiknek mindig úgy rossz, ahogy éppen van, csak pampoghassanak. De szerencsére ebből az embertípusból van kevesebb, s több a kellemes, információkra éhes és a látottakat, tapasztaltakat örömmel megélő utazó.

Biztosan sokan megkérdezték már tőled, melyik ország a kedvenced. Én inkább azt kérdezném, van-e olyan hely, ahová szívesen elköltöznél, mert annyira megfogott az ott élők kedvessége, a hely varázsa.

Bár egész életem történetét az utazások szövik át, ezért nehezen hihető, de rendkívül honvágyas típus vagyok. Ahogy felülök a repülőre, már kezdem visszaszámolni a napokat, mikor is érek haza. Sok kellemes, élhető és nyugodt hely van a világban, vannak is kedvenceim – Ausztrália, Fülöp-szigetek, Vietnám, Egyesült Államok, Kanada, Ausztria és Németország, Nepál, Mianmar – de elköltözni sehova sem szeretnék.  A „kedvenc” kategóriába nálam azok az országok tartoznak, ahol szeretik az utazókat - s nem csak a pénzére hajtanak -, ahol vállalható a bürokrácia jellege és mértéke, ahol kedvesek, segítőkészek az emberek, ahol az ember biztonságban érzi magát, s ahol bőven van látnivaló, sok az újszerű élmény.  

Van olyan ország, úti cél, ahová még nem jutottál el, de mindenképpen szeretnél?

Szerencsére az általam megismerni vágyott országok zömét már sikerült felkeresnem. Ami még bakancslistás, mert a politikai helyzet nem tette lehetővé az odautazást, az a szaharai régió, Algéria és Niger sivatagi vidékei, valamint a Kongó-medence. Sajnos mindkettő a világ „zavarosabb” részei közé tartozik, s emiatt még nyilván sokáig nem lesz módom odamenni.

Hamarosan a Coral Tours egy csoportját kíséred Közép-Amerika országaiba, ahol már többször is jártál. Mire készüljenek az utasaink, van esetleg valamilyen sztorid?

Közép-Amerika több okból is kiváló utazási desztináció! Egyrészt, mert egzotikus, trópusi környezet, másrészt, mert viszonylag kis mérete miatt jól be lehet járni, s kevés bumlizással számos érdekességben gyönyörködhetünk. Két óceán is mossa partjait, azaz pihenési, kikapcsolódási célokra is nagyszerű terep. Esőerdők, hegységek, vulkánok, különleges növények és állatok jellemzik, őslakói indiánok, s a spanyol gyarmati múlt emlékei is minduntalan elénk tárulnak. Sztorik lennének, de a szűk terjedelem miatt inkább majd a helyszínen mesélem el őket…

Sokan hobbijukként említik az utazást. Mit csinál szabadidejében az, aki az év harmadát utazással tölti?

Értelmiségi családba születtem, öcsémmel már gyermekként volt mikroszkópunk, komoly csillagászati távcsövünk, hangszereink, földrajzi atlaszunk, s rengeteg könyvünk. Szinte minden tudomány érdekelt bennünket, örökké olvastunk, én különösen az útikönyveket bújtam. Kisfiúként a világról fantáziáltam, expedíciókat terveztem, s alig vártam, hogy felnőjek, s nekivághassak a világnak. Az utazások később a munkámmá váltak, de az itthon töltött idő alatt sem unatkoztam soha. Volt, hogy a munkahelyi kötelezettségek mellett még négyfelé kellett helytállnom: két helyen tanítottam idegenforgalmi földrajzot, szakértettem a Spektrum tévének, előadásokat tartottam, s játszottam egy rock zenekarban. Gyerekkorom óta szeretek fényképezni, hét városban volt fotókiállításom. Mindezek mellett a tudománytól sem akartam elszakadni, ezért szabadidőmben elsősorban a recens marin gastropoda fajok identifikálásával foglalkozom. (Magyarul: a jelenkori tengeri csigákat gyűjtöm, s fajokat határozok meg.) További hobbim a főzés, a vízitúrák és a kvízjátékok.
 

Köszönjük az interjút, üdvözlünk a csapatban, nagyon sok sikeres, emlékezetes utazást kívánunk a Coral Tours utasaival!

Vissza a hírekhez